Advertentiedollars vinden hun weg steeds vaker naar online videosites in plaats van traditionele tv-zenders. Youtube is de koning van de filmpjes, maar Facebook kan een grote bedreiging gaan vormen.

Facebook paait platenlabels om exclusieve deals voor muziekvideo’s binnen te halen, melden ingewijden vorige week aan The New York Times. De socialenetwerksite zou een beperkt aantal clips van artiesten willen tonen in de nieuwsstroom van gebruikers. Platenmaatschappijen mogen zelf kiezen welke muziekvideo’s dat zijn.

Met de stap wil oprichter Mark Zuckerberg Facebook verder uitbouwen als videoplatform. Eind 2013 zette het bedrijf vol in op bewegend beeld, en met succes. Video’s op Facebook werden 315 miljard keer bekeken in januari, februari en maart van dit jaar, aldus marktonderzoeker Ampere Analysis.

Dat is weliswaar flink minder dan de 756 miljard videoviews van Youtube, maar Facebook groeit een stuk sneller, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek.

De vergelijking is niet helemaal eerlijk. Filmpjes op Facebook beginnen automatisch te spelen, waardoor veel leden haast per ongeluk een video bekijken. De gemeenschap op Youtube is veel hechter. Populaire videomakers hebben soms miljoenen volgers, die staan te popelen om iets nieuws van hun held of heldin te zien.

Slag om muziek

Toch kan Facebook met zijn 1,4 miljard gebruikers een serieuze bedreiging voor Youtube vormen. De gesprekken met platenlabels zijn bovendien een aanval op één van Youtube's kernkwaliteiten: muziek. Met name jongeren luisteren en bekijken veel muziekvideo's op internet. Niet voor niets test Youtube op dit moment een betaalde dienst, Music Key.

De introductie van Music Key is gedeeltelijk een concessie aan de muziekindustrie. Weliswaar is YouTube voor die industrie een geweldig promotiemiddel, de royalty’s die de site betaalt zijn frustrerend laag. Ook moet Music Key de concurrentie aangaan met diensten als Spotify, Apple Music en anderen, die onbeperkt streamingmuziek aanbieden.

Facebook wil zich nu ook in dit gevecht mengen, al zegt het bedrijf tegenover The New York Times geen plannen te hebben om een eigen streamingdienst in de markt te zetten. Zuckerberg wil platenlabels overhalen hun clips op Facebook te plaatsen, met de belofte om meer advertentie-inkomsten te delen dan Youtube en strenger te controleren op het uploaden van video's waar copyright op zit.

Online video in de lift

Dat Facebook inzet op online video is logisch: de markt is booming. Het publiek dat voor de ouderwetse kijkbuis zit vergrijst, waardoor het aantal minuten dat een doorsnee persoon tv kijkt met zo'n vijf tot tien minuten daalt per jaar. Youtube daarentegen ziet de tijd die mensen filmpjes kijken jaarlijks met 50 procent toenemen, zei directeur Susan Wojcicki maandag tijdens een conferentie van Fortune.

Door de toegenomen verblijftijd online vloeien advertentiegelden steeds meer naar videosites ten koste van tv-zenders, stelde IHS in mei. De marktonderzoeker schat dat er dit jaar wereldwijd bijna 14 miljard dollar aan reclame voor internetvideo's uit wordt gegeven. Over twee jaar is dat bedrag met nog eens 5 miljard dollar gestegen. Logisch dat Facebook een grote kans ruikt.

Wojcicki van Youtube vindt het niet verrassend dat Facebook inzet op online video's. Het is een "enorme markt" met een jong kijkerspubliek.

Wel vindt ze dat er een kwalitatief verschil is tussen beide platforms. "Views op Facebook zijn anders: de video's komen voorbij in een nieuwsstroom en spelen automatisch", aldus Wojcicki. "Onze gebruikers klikken echt. We willen dat ze een filmpje bekijken en zeggen: ik geef om die video, ik heb erop gereageerd."